Göteborgs relationsbyrå AB Dan 0707-348494

Människor emellan

– en blogg om hållbara relationer

När rädslan är större än viljan

Om att hitta det vackra. Igen.

JagochDu

Det föll ett fint regn på fönstret till mottagningen och jag hade fyllt på vattenkaraffen inför nästa besök. Det var en vanlig dag på min mottagning. Och jag trivdes, också det precis som vanligt. Jag väntade på ett par jag träffat vid två tillfällen tidigare. Sist vi sågs handlade det om deras ”kommunikationssvårigheter”.

Det ringde på dörren, jag öppnade. Kvinnan klev in först som alltid, ruskade regnet av den illröda regnrocken. Hon manade på sin man att kliva in och stänga dörren. Efter några artiga fraser om det myckna regnandet i Göteborg så satte vi oss ner. Så här började jag:

”Jag har hört er berätta om hur svårt ni har upplevt er relation. Idag vill jag vända på det och höra hur ni skulle vilja att er relation ser ut. Om ni fritt får välja, allt är möjligt, i den bästa av världar. Tänk stort, tänk fritt! ”

Min fråga skapade en talande tystad. Det här var ovant för dem, det var länge sedan de tänkte positivt om och inför varandra vilket gjorde det svårt att få fram orden. Men efter en stund började kvinnan lite trevande. Hon berättade att hon saknade mannen hon gifte sig med. Han som fick henne att skratta så gott på deras första natt hotellnatt då han plockade fram sin Star wars pyjamas med korta ben. Han som hade köpt med sig grönt te bara för att han visste att hon gillade det. Han som var omtänksam och rolig. Honom saknar hon.

Jag såg på Star wars mannen att dessa glimtar från deras gemensamma förflutna slog an något i honom. En antydan till leende. En blick som mjuknade. Det här ser jag ofta, det behövs så lite av värme och bekräftelse för att återigen skapa kontakt med relationens kärna.

Jag tycker att vi pratar för lite om hur vi har det. Många par försöker fånga lyckan i en ask genom att undvika det farliga i livet, istället för att lyfta det som är bra. Det som faktiskt fungerar. Om man lägger sitt fokus på att undvika olycka tror jag tyvärr att man får motsatt effekt, olyckan kommer som ett brev på posten.

Många par som jag träffar på min mottagning har tappat glädjen, nyfikenheten och börjat ta varandra för givet. Ofta har de en ganska negativ bild av varandra och de har byggt in distans i sina relationer för att skydda sig. Säkerligen av rädsla för att förlora varandra genom att undvika ämnen som berör tror de sig kunna säkra relationens existens. Om rädslan blir större än viljan minskar vår förmåga till generositet och delaktighet med varandra. Relationen kallnar och stelnar medan misstron växer. Det är vanligt att par lägger sin energi på att inte vara olyckliga vilket gör dem oförmögna att njuta av och tro på det det som är vackert och bra i relationen.

Under besöket med Star Wars mannen och hans fru letade vi skärvor av det vackra, lekfulla och livsbejakande som förde dem samman. Vi pratade om tankar och viljor, om enkelheter och svårigheter för att försöka hitta nycklarna till en stabil och lustfylld vardag där de egna viljorna blir byggstenar i en gemensam verklighet mitt ibland arbete, barn, tvätt och ihärdigt regn i Göteborg. Det som behövdes var ett perspektivbyte och lite hjälp att rikta strålkastaren mot en gemensam väg som de faktiskt ville köra på. Tillsammans. När paret lämnade mottagningen fick jag det bekräftat igen, jag har ett fantastiskt jobb.

 

PS. I alla blogginlägg där det förekommer klientexempel är de personliga detaljerna modifierade. Detta för att värna samtalssekretess och klienternas integritet,